Piše: Maja Gečević / 13. 07. 2017.

Facebook Data Analytics

Poznato je da je Facebook u svojim početcima bio namijenjen isključivo studentima sveučilišta na Harvardu koji su tim putem mogli međusobno komunicirati i razmjenjivati informacije. Kasnije se Facebook proširio na druge fizičke i pravne osobe i odavno prestao biti samo socijalna mreža za razmjenu privatnih poruka i postova. Velika većina tvrtki danas koristi ovu socijalnu mrežu između ostalog i za podršku poslovanju.

 

Na službenom PI blogu objavljen je članak konzultantice Data Management odjela, Jasmine Kutleše pod nazivom “Facebook Data Analytics”. Saznajte kako iskoristiti podatke prikupljene putem Facebooka kako bi dobili uvid u ponašanje svojih korisnika i reakcije na usluge i promocije!

 

 

 

Pomoću Informatica Big Data Managment alata koji ima ugrađen visoko efikasan Facebook konektor (Power Exchange adapter for Facebook) moguće je dohvatiti sve objavljene postove, bilo da se radi o videu, slici ili običnom statusu,  informaciju o tome koji su korisnici komentirali te iste postove i u koje vrijeme, sadržaj komentara (tekst i emotikone), lajkove, tagove i još mnogo drugih korisnih informacija.  Dohvaćene podatke moguće je nakon toga organizirati u relacijski model podataka nad kojim se mogu izvući različite metrike i napraviti različite analize.

Primjeri metrika koje se mogu dobiti iz dohvaćenih podataka:

  • Najpopularniji postovi
  • Broj lajkova po mjesecu/ postu /komentaru
  • Broj komentara po danu/mjesecu/postu/komentaru
  • Broj share-ova po danu/mjesecu/postu
  • Engagement (lajkovi, komentari, share-ovi )

 

 

Koji su sve načini primjene prikupljenih Facebook podataka i koji je njihov potencijal saznajte na PI blogu!