Piše: Maja Gečević / 18. 04. 2018.

Integracija u oblaku – stvarnost moderniziranih podatkovnih sustava

U novom članku koji je objavljen na službenom blogu Poslovne inteligencije, naša konzultantica Mihaela Pječinović pozabavila se temom integracije podataka u oblaku.

Mihaela je objasnila kako se tradicionalni model podatkovnog procesiranja temelji na relacijskom modelu upravljanja podataka. Podaci su oblikovani u skladu s klasičnim relacijskim modelima, pohranjeni na internim podatkovnim infrastrukturama i kao korisna informacija, primijenjeni su nakon što je u odgovarajućem vremenskom okviru njihova obrada završena.

Usmjerenost na korisnike s današnjim razvojem tehnologija nužno znači praćenje trendova – a trendovi više ne uključuju jednostavne izvještaje koje samo relacijski sustav može zadovoljiti. Podaci koji su korisni i mogu unaprijediti kvalitetu usluge i povećati zadovoljstvo korisnika nalaze se svuda oko nas – u pametnim uređajima koje koristimo, mobilnim i internet aplikacijama kojima često pristupamo, senzorskim uređajima koji podatke prikupljaju i slično. Nebrojeni su primjeri kojima se potkrjepljuje činjenica – It is all about the data”.  I to u strukturama daleko drukčijima od strukturirane relacijske forme koju tradicionalni oblik zahtijeva.

Nikako ne propustite pročitati cijeli članak  ovdje i svakako pregledajte ostale postove na našem blogu!