Piše: Maja Gečević / 10. 04. 2018.

Migracija velike količine podataka

Konzultant Data Managament odjela, Robert Režek, na zanimljiv način opisao je migracije velike količine podataka, koristeći primjere i praktično znanje stečeno na projektima.

 

Na blogu Poslovne inteligencije objavljen je članak Roberta Režeka na temu migracija velikih količina podataka. Robert nam objašnjava da je prilikom migracije podataka, odnosno prenošenja podataka iz starog informacijskog sustava u novi sustav, potrebno podatke prilagoditi zahtjevima i podatkovnom modelu odredišnog sustava, a u nastavku teksta opisuje i konkretan slučaj migracije jednog dijela informacijskog sustava telekoma.

Zahtjevi projekta

Izvorišni sustav obuhvaća podatke o kupcima, podatke o uređajima i opremi te podatke o ugovorima, a kroz životni vijek je bio mijenjan u skladu s različitim poslovnim zahtjevima. Sustav je prilagođavan potrebama nastalim rastom i razvojem poslovnih procesa te same ponude usluga telekoma. Posljedica tih prilagodbi je različita kvaliteta podataka – ovisno o usluzi koju korisnik ima ili lokaciji na kojoj se nalazi. Odredišni sustav koristi se za podršku poslovanju i sastoji se od SAP CRM i SAPR3 sustava koji zahtijevaju visoku razinu kvalitete podataka te njihovu strogu relacijsku usklađenost. Također je predviđen da bude jedinstven za više tvrtki koje se nalaze unutar grupacije, te je unificiranjem poslovnih procesa i poslovnih pravila potrebno uskladiti i podatke koji prate poslovanje. Temeljem takvih zahtjeva definiran je podatkovni model odredišne strane.

Na slici je prikazana arhitektura sustava, tj. migracijskog rješenja. Na jednoj strani slike prikazan je izvorišni sustav, na drugoj odredišni sustav, dok se između njih nalazi tok i arhitektura migracijskog rješenja.

Ukoliko vas je zainteresirao tekst, svakako pročitajte cijeli članak na www.blog.inteligencija.com