Uz PI Analytics rješenje
donosite poslovne odluke bazirane na podacima brže uz integrirano izvještavanje, analizu i planiranje na razini cijele organizacije.

Prednosti za vaše poslovanje

Brže donošenje odluka

– odmaknite se od neučinkovitog planiranja i neintegriranog izvještavanja i oslonite se na pouzdano i brzo izvještavanja, analizu i planiranje, koje je prilagođeno vašem poslovanju.

Agilan
pristup

– uskladite svoje odluke s trenutnim trendovima u vašem poslovanju. Neka vaši poslovni planovi budu vođeni podacima.

Suradnja na svim organizacijskim razinama

– konsolidirajte svoje podatke i prilagodite svoje planiranje na svim organizacijskim razinama kako biste dobili jasan pregled na vaše poslovanje i uvijek odabrali najpovoljnije poslovne odluke.

Industrije

PI Analytics rješenje trenutno pokriva područje financija. No, potpuno je skalabilno i može se proširiti za potrebe Prodaje, HR-a, Investiranja itd. PI Analytics rješenje može se integrirati s drugim sustavima kao izvor metapodataka i stvarnih podataka.

Klijenti

 • Srednje tvrtke
 • Velike tvrtke

Detalji rješenja

Glavna knjiga je osnova za ovaj modul.
PI Analytics rješenje uključuje sve relevantne financijske dimenzije kao što su:
 • Račun Glavne knjige
 • Mjesto troška
 • Profitni centri
 • Partneri
 • Ostale financijske dimenzije ovisno o poslovnim zahtjevima (projekti, brendovi, organizacijske jedinice i slično)

Na izvornim podacima kreira se dodatni podatkovni sloj. PI RefQ (alat za konzistentno upravljanje jednoznačnih referentnih podataka) koristi se za stvaranje dodatnih mapiranja i dodavanja nedostajućih atributa. Na primjer, mapiranje različitih financijskih dimenzija u pozicije financijskog izvješća (tj. Pozicije P&L ili bilance).

U ovom dodatnom sloju izvješćivanja prikazuju se podaci na temelju RefQ mapiranja kako bi se generirala financijska izvješća.

Ta se izvješća koriste za planiranje, izvještavanje i dodatnu analizu, uključujući ad-hoc analizu.


Komponente riješenja

Model podataka uključuje Glavnu knjigu, financijske dimenzije, preslikavanja i financijska izvješća.

Ova komponenta uključuje ETL iz različitih izvornih sustava i logike transformacije, od sirovih podataka do financijskih izvještaja na temelju mapiranja.

Skladište podataka može se graditi pomoću različitih baza podataka i ETL alata.

PI RefQ je alat za konzistentno upravljanje jednoznačnih referentnih podataka koji su na različite načine pohranjeni unutar aplikacija, sustava i baza podataka pojedine organizacije.

Korištenje alata omogućeno je pomoću intuitivnog sučelja koje se može konfigurirati prema željama i potrebama korisnika.

Korisničko sučelje korisnicima omogućuje stvaranje struktura izvještaja i financijskih pozicija, kao i stvaranje odnosa između podataka ili pridruživanje podataka postojećim financijskim pozicijama.

Osnovne funkcionalnosti PI RefQ rješenja

 1. Kreiranje strukture izvještaja
 2. Kreiranje pozicija unutar izvještaja
 3. Kreiranje relacija između podataka na prethodno kreirane pozicije
 4. Kreiranje i upravljanje analitičkim hijerarhijama
 5. Uvoz podataka iz Excel-a
 6. Izvoz podataka u Excel
 7. Sigurnost nad podacima putem definiranih korisničkih prava po ulogama
 8. Verzioniranje i audit
 9. Mogućnost pretraživanja podataka

Analiza podataka i izvještavanje omogućuju kreiranje potpuno automatiziranih financijskih izvješća. Na primjer, statutarna financijska izvješća, izvješća uprave (P&L, Bilanca, Novčani tijek, Detaljna izvješća o troškovima, itd.).

Uz to, ad-hoc analizu mogu provesti korisnici, kao i unaprijed definirane dashboarde i KPI-jeve. Budući da rješenje sadrži i komponente planiranja i izvještavanja, dostupna je usporedba plana i stvarnog stanja.

IBM Cognos Analytics dostupan je u rješenju za analizu podataka i izvještavanje. Cognos Analytics je platforma poslovnog obavještavanja zasnovana na AI-ju koja podržava cijeli ciklus analitike, od otkrića do operacionalizacije.

Vizualizirajte, analizirajte i dijelite uvide o svojim podacima s bilo kime u vašoj organizaciji.

Cognos Analytics funkcionalnosti:

 • Vizualizirajte vašu poslovnu izvedbu
 • Otkrijte skrivene obrasce u svojim podacima
 • Surađujte i djelite podatke sa svojim suradnicima
 • Automatizirajte pripremu podataka
 • Izradite interaktivne dashboarde i izvješća

Komponenta planiranja omogućava korisnicima da kreiraju čitav proces planiranja od pripreme obrazaca za planiranje, prikupljanja podataka od krajnjih korisnika i izrada izračuna na temelju prikupljenih podataka.

Rješenje uključuje tijek procesa planiranja s različitim ulogama u procesu planiranja (pridonijeti, pregledati / odbaciti / odobriti) koji pruža potpunu kontrolu procesa planiranja.

Unutar rješenja se mogu stvoriti različite verzije i “what-if” scenariji. Osim toga, uz godišnje planove (proračune), rješenja uključuju opciju za izvođenje prognoze do kraja godine ili dugoročnih prognoza. Komponenta planiranja podržana je s IBM Planning Analytics.

IBM Planning Analytics, powered by IBM TM1®, integrirano je rješenje za planiranje s ciljem promicanja suradnje u cijeloj Organizaciji kako bi održali korak s modernim poslovanjem.

Zahvaljujući snažnom mehanizmu za izračunavanje, ovo rješenje za upravljanje performansama pomaže vam prijeći okvire proračunskih tablica, automatizirajući proces planiranja za brže i preciznije rezultate.

Omogućuje unificiranje izvora podataka u jedno spremište podataka, što omogućuje korisnicima izradu sofisticiranih, višedimenzionalnih modela za izradu pouzdanijih prognoza.

Ključne značajke rješenja uključuju:

 • Microsoft Excel sučelje
 • Višedimenzionalni modeli za postizanje dubljih uvida
 • Opcije implementacije u oblaku ili lokalno
 • Alati za izvještavanje i vizualizaciju
 • Neograničeno modeliranje”what-if” scenarija u testnom okruženju

Naše iskustvo

Detaljno razumijevanje poslovnih procesa u srednjim i velikim tvrtkama u brojnim industrijama (telekomunikacije, bankarstvo, osiguranje, distribucija, maloprodaja, veleprodaja, proizvodnja …)

Iskustvo u implementaciji svih vodećih BI, Big Data i data management tehnologija prisutnih na tržištu, što dokazuju brojni certifikati

Posjedujemo opsežna znanja o metodologijama za uspješnu implementaciju DWH, BI i Big Data rješenja

Saznajte više o
PI Analytics rješenjuO Poslovnoj inteligenciji

Kao vodeća tvrtka za implementaciju analitičkih sustava i strateški ICT konzalting u jugoistočnoj Europi, specijalizirani smo u području implementacije inteligentnih informacijskih sustava za podršku poslovnom odlučivanju, te pružamo usluge implementacije skladišta podataka, analitike velikih podataka, integracije podataka, poslovne inteligencije, rudarenja podataka, planiranja i budžetiranja, financijske konsolidacije, upravljanja rezultatima poslovanja, upravljanja rizikom i upravljanja matičnim podacima. Naše iskustvo u poslovnim procesima odnosi se na srednje i velike tvrtke unutar različitih grana poslovanja kao što su telekomunikacije, proizvodnja, bankarstvo, osiguranje, distribucija, maloprodaja i vladine institucije, a partnerski odnos i iskustvo u implementaciji vodećih tehnologija potvrđuju naši certifikati koji uključuju Informatica Corporation, IBM, Tableau i Microsoft. Sjedište tvrtke je u Zagrebu, a poslujemo i iz ureda u Londonu, Beču, Ljubljani, Beogradu, Podgorici i Sarajevu, s više od 100 iskusnih konzultanata, koji su već godinama angažirani na najvećim projektima s područja integracije podataka, skladištenja podataka, analitike velikih podataka, upravljanja performansama i poslovne inteligencije.

Mi smo IBM Platinum softver partner za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije za grupu proizvoda koji spadaju u naprednu i prediktivnu analitiku, financijsko i operativno upravljanje učinkom, integracije i upravljanja podacima, te za IBM PureData sustave. Ostvarili smo Expert level za Data Science and Business Analytics područje, a naši konzultanti posjeduju stručna znanja o IBM tehnologijama koja su dokazana brojnim IBM certifikatima iz područja analitike.